Förluster, förluster - Träslövsläge IF - IdrottOnline Klubb
Hoppa till sidans innehåll

Förluster, förluster

2018-05-24 09:22
både för A och B
  • Uppdaterad: 2018-05-24 09:28

Det är inte bara midvinternattens köld som är hård utan även jobbet som lagledare. Lägger men därtill en önskan om att bli golfproffs, en handikappad mor plus dåligt minne och en ovilja/bitterhet att skriva om förluster så hoppas jag ni har förståelse att denna analys har blivit några dagar fördröjd eller nått. ;) Å andra sidan har det det positiva med sig att jag nu i skrivande stund kommit över förlusterna och ser fram emot helgens matcher och lagfest. Nu kan jag också försöka mig på en komparativ analys då jag har fakta från två matcher att jämföra med. Senast jag försökte mig på en sådan analys var när jag skrev min D-uppsats på Göteborgs universitet. Uppsatsen hette ”Etik i fotbollens värld” och var så dålig. ;) Att den gick igenom…

Jag läser ur den:”-Bollspel har annars förekommit tidigt i de flesta kulturer. I England, som allmänt brukar räknas som det land där fotobollen uppstod och utvecklades, finns det belägg för folkliga fotbollspel redan från 1200-1300-talet. Fotbollsspelen präglades av spontan stridslust och tolererat våld. Det kunde gå hett till men var synnerligen populärt. Varken kungliga lagar eller myndigheters förbud eller för den delen dödsolyckor och allehanda benbrott kunde avhålla befolkningen från att spela. En viss etik fanns dock. Slag under bältet var inte tillåtna. Sådana skulle riktas mot bröstet.” Med andra ord var det en moralisk handling att rikta slaget mot bröstet istället för under bältet. Någon domare fanns inte. Runt 1830 börjar det skrivas ner regler och 1846 i staden Rugby skiljs rugby och fotboll åt. Den moderna fotbollens födelse. 1885 kommer fotbollen till Sverige och klubbarna Göteborg, Stockholm och Visby är först ut.

När jag skriver min uppsats våren 1996 finns det 3 600 fullstora fotbollsplaner i Sverige och jag avslutar min inledning med att skriva att har man varken TV eller tidningar är ändå chansen stor att stöta på fotboll i dagens samhälle och en underliggande tanke är eller var väl att se fotboll som ett samhällsfenomen. Eller… på medeltiden fanns det tornerspel där riddare gjorde upp man mot man genom att i fullrustning rida mot varandra och försöka stöta ner den andre med en lång lans. Nu har vi fotbollsmatcher. Ja, ja! Efter inledningen kommer själva undersökningen och den är så dålig och tråkig så det är lätt att skriva om förluster. ;) 

Nåväl. Vi har alltså två matcher. En för A-laget borta mot HÅFF och en för B-laget borta mot Väröbacka. I bägge matcherna har Thord svårt att få ihop lag. Det är skador, sjukdomar, resor, svensexor och annat. Planen nere i Heberg var sämre än den i Väröbacka och de tog 60 kronor för att gå in. I B-lagsmatchen var det gratis. Jag tror vi fortfarande har 40 kronor i inträde trots att vi ska ha 50. Det är ingen som gjort nya skyltar när vi gick upp till femman. I sexan är det 40 kronor fast där är det bara en domare som ska ha pengar. I femman är det tre. Det måste ändras.

Bägge matcherna spelas i fint väder men förloras genom att motståndarna gör fem mål. Vilket är mer än vad vi mäktar med tillsammans. A-lagsmatchen förloras 5-0 och B-lagsmatchen 5-4. I A-lagsmatchen faller alla målen i första halvlek. I B-lagsmatchen mer spritt.  Eller för att göra det mer precist:

A
1-0 efter 4 minuter. De har två långkastare. En från varje håll. Först kastar den ene från ena hållet. Vi får över den över sidlinjen på andra sidan. Då kommer den andra och kastar nog direkt till en omarkerad på bortre stolpen. Minns inte om där var någon skons… Vet inte riktigt.

2-0 efter 10 minuter. Misstänkt offside. Eller Jens ropar för det. Andra tyckte det var riktigt. Asså, de är jättestora och kör med fysik. Den störste av dem alla var högeryttern på 1.90 och 100 kilo som ställdes mot Samuel knappa 1.70 och kanske 50 kilo. Mittbacken med hästsvans och tatuering på vaden var också stor.

3-0 efter 27 minuter efter taffligt försvarsspel har jag skrivit. Kommer inte ihåg hur det gick till.

4-0 efter 29 minuter efter ännu ett taffligt försvarsspel. Någon ropar till motståndar-anfallaren att: ”-Gå mellan deras mittbackar och så gör han det och slår en tunnel på Jonte.

5-0 efter 43 minuter. Ett instick där deras anfallare tar emot bollen och rundar Jonte. Såg mycket enkelt ut.

B

1-0  efter 11 minuter. Volley från en meters håll på inlägg.

2-0  efter 20 minuter. En rad missar i backlinjen och halvbra insatser leder fram till deras mål.

3-0  efter 22 minuter. Långskott av Johan Schultz som studsar över Tonys händer och in i mål.

3-1 efter 25 minuter Amar med en fin chip över deras målvakt.

3-2 efter 37 minuter. Hannes skjuter ett skott som deras ovana målvakt fumlar in i mål. Eller han vet inte om han ska ta med händer eller sparka ut den. Det blir mål till oss.

3-3 efter 46 minuter. Anton Rickardsson drar en och skjuter jättefint.

4-3 efter 61 minuter. Tony missar utspark och passar istället till en Väröbacka-spelare som ensam med målet lätt rullar in.

4-4 efter 66 minuter Anton Rickardsson gör ett fint mål på passning från Hannes. Hannes driver upp den från egen planhalva, mittback som han är, släpper ut den till Anton som lätt skjuter bollen förbi deras keeper.

5-4 efter 74 minuter. Kontring på vår frispark.

 

I A var matchen nästan avgjord i halvlek. I B kvitterar vi bara någon minut in i andra. I halvlek i A sägs det av Pilstrand som på vägen till B-lagsmatchen är inom någon affär och rafsar åt sig hamburgare till de 35 gäster som kommer på grillning till kvällen. När Pilstrand kommer hem efter matchen står redan några gäster i köket och hackar och skivar diverse grönsaker. Nåväl, i A-lagsmatchen dagen före i halvlek säger han ”-Det är kul att spela fotboll.” och vi får order om att ligga på och pressa. Till första halvlek hade vi fått order om att ligga lågt och kontra. Motståndarna i A-lagsmatchen har ingenting i andra. Hade det varit oavgjort i halvlek hade de säkert spelat annorlunda men faktum kvarstår. De har inte mycket i andra. Bland annat skriver jag i 74 minuten: ”-De är inte direkt vassa. Underligt att de leder så stort.” och ska sanningen fram så gällde det hela matchen. De gör sina fem mål på sina fem chanser och jag tror att hade vi spelat som i andra så hade kanske vunnit.

I B-lagsmatchen sitter alla i skuggan bakom avbytarbåset. Det är varmare än i A-lagsmatchen och de tappra tolv konstaterar att det är ett gäng gubbar vi spelar mot. Här är det mer krigsvilja än i A där den första vinsten i en närkamp kommer 6 minuter in i andra halvlek och detta trots att vi med fem minuter kvar till match är tio man. Plus att några, trots kalas dagen och natten innan, ställer upp. Och så har vi Pilstrand och Hannes som spelar två matcher på två dagar. Man of the match går i bägge matcherna till Hannes och guldklockan för matchens prestation går i bägge matcherna till Pilstrand. I A-lagsmatchen för inlägget som precis seglar över deras mittback och lägger sig på Lillis fot som skjuter tätt intill stolproten men målvakten hinner dit. Om Hannes var bra, nästan dominant i A regerade han i B. Fullständigt outstanding. Det blir en otrolig förlust när han slutar för vidare studier i Uppsala. Om han nu gör det. Flygförbindelserna Uppsala till Läjet är små. Fast det kommer nya!! I A-lagsmatchen har William ett par heta målchanser och Anton Rs mål i B är verkligen fina.

Bollen i A-lagsmatchen var så lätt så lätt så den karaktäriserades som en hårt pumpad plastboll. Många hade problem med den. I B-lagsmatchen hade de bara en matchboll trots att det vanliga är tre.

Vi fick 24 burkar coca-cola efter A-lagsmatchen och ingen dricka alls efter B.

Det största problemet med Träslövsläge IFs bägge herr-lag är nu att vi är för få spelare. Eller vi är inte för få spelare i truppen men till matcherna. I A t.ex. har vi på dessa 6 matcher gett eller varit tvungna att ge 27 olika spelare matchtid.  Det är för mycket. I B är det inte mindre men där ska det å andra sidan vara omsättning. Som jämförelse har Väröbacka använt 16 olika spelare. Det är där vi har problemet. Till helgens matcher ser det bättre ut och vi har haft en dålig start. Så kommer det inte att vara länge till tror jag. Snart är det sommar och studenter och annat är över plus att fotbolls-VM börjar. Då kommer fler spelare att kunna och vilja fokusera mer på fotboll. Vi har potential!

 P.S."Amar gjorde även en fin bissa i B-lagsmatchen. Från kanten bissade han in bollen i mitten där vi hade tryck. Tyvärr resulterade inte trycket men det var nära. Vi var mycket nära att vinna B-lagsmatchen

Skribent: Otto Georgsson
Epost: Adressen Gömd

STORT TACK TILL VÅRA
HUVUDSPONSORER

 

 Varbergs Sparbank

 

...OCH TILL VÅRA
ÖVRIGA SPONSORER

Spara

Postadress:
Träslövsläge IF
Box 2
43203 Träslövsläge

Kontakt:
Tel: 0340-41168
Fax: 0340-41168
E-post: This is a mailto link

Se all info